Parterapi

Pas på dit parforhold

Parterapi er et samtaleforløb, der har fokus på at udvikle jeres parforhold og styrke jeres relation til hinanden. Det er for jer, som måske føler, at I kommer længere og længere fra hinanden og som ønsker hjælp til en bedre kontakt og kommunikation. For jer, som enten vil forebygge konflikter i parforholdet eller for jer, som allerede oplever at sidde fast i de samme konflikter og uhensigtsmæssige mønstre.

Måske kan I genkende at føle jer forladte af jeres partner på tidspunkter, hvor I har aller mest brug for hende/ham. Måske genkender I en længsel efter at føle jer lyttet til eller værdsat. Nogle beskriver også, at det ikke længere føles trygt at åbne op for sin sårbarhed og række ud efter den anden. Gennem samtalerne kan I få hjælp til at opdage nye veje til fælles forståelse, løsning af konflikter og til at kunne føle, at I igen går hånd i hånd med jeres partner og skabe et mere trygt og kærligt parforhold. Endvidere at I som par bliver bedre i stand til at kommunikere med hinanden, forstå hinanden og rumme hinandens forskelligheder.

Vi investerer som udgangspunkt rigtig meget af os selv i en parforholdsrelation, og der er meget på spil. Derfor føles det også meget ubehageligt og farligt, hvis vi oplever knas i den relation, som er så afgørende for vores generelle trivsel og livskvalitet. Og hvis vi har børn, vil vi ofte også opleve, at børnene mærker stemningen mellem os og kan reagere herpå, idet hele familiedynamikken er påvirket af, hvordan parforholdet fungerer. Rummet imellem et forældrepar beskrives flere steder som børnenes legeplads, og parterapi er på mange måder således også bidragende til at kunne skabe trivsel for hele familien. 

Emotionsfokuseret parterapi (EFT):

Jeg arbejder ud fra EFT-parterapi, som er en evidensbaseret metode, hvor man især trækker på den viden, man har fra tilknytningsteorien. EFT vurderes som den mest effektive metode inden for parterapi. Metoden fokuserer på at opnå større forståelse af jeres adfærd og negative mønstre, så det bliver lettere for jer at deeskalere konflikter og komme tættere på hinanden. Et indledende forløb vil som regel bestå af: 

 

  • første fællessamtale, hvor vi sammen undersøger jeres nuværende situation, jeres historie og det, som kan blive svært imellem jer.
  • To individuelle samtaler, hvor vi dykker ned i tidligere erfaringer, idet de problemer, vi oplever i parforholdet oftest har rødder tilbage i vores opvækst 
  • Anden fællessamtale, hvor vi samler op og skaber i samarbejde et effektivt fokus, så vi alle er enige om hvilken retning I gerne vil arbejde i.

 

Forskingen fortæller os, at man har bedst effekt af parterapi, hvis man kommer regelmæssigt og hyppigt i starten af forløbet.