Børn udtrykker sig gerne gennem leg og fantasi, når de får mulighed for det. Det barnet udtrykker i legen kan repræsentere barnets fantasi, håb eller virkelighed.
Jeg har en efteruddannelse i legeterapi, som netop tager udgangspunkt i, hvad vi ved om, hvordan børn normalvis bearbejder følelser og indtryk. Mange børn kan godt lide denne form for terapi, fordi metoden taler til børn i deres eget sprog (aldersgruppe som udgangspunkt 3-10år).
Formål med legeterapi kan være:
- først og fremmest at blive klogere på, hvad barnet på sin måde fortæller os med sine symptomer, så I som forældre også bliver bedre rustet til at møde jeres barn bedst muligt, når det bliver svært
- at støtte op om evnen til selvregulering
- opbygge bedre selvværd og oplevelse af mestring
- at bearbejde traumer og svære oplevelser
- at støtte op omkring en god tilknytning og relation mellem forældre og barn
- at udvikle sociale kompetencer
Jeg har god erfaring med at anvende legeterapi i forbindelse med bl.a.:
- børn udsat for traumer, herunder seksuelle overgreb
- skilsmisse
- Krise- og sorgreaktioner i forbindelse med sygdom, dødsfald eller ulykker
- Tilknytningsvanskeligheder og omsorgssvigt
- Børn af forældre med psykisk lidelse
- Følelses- og adfærdsmæssige problemstillinger
- Relationelle vanskeligheder
Hvad er legeterapi
Legeterapi er en behandlingsmetode, som tager udgangspunkt i, hvad vi ved om, hvordan børn bearbejder svære oplevelser eller følelser på. Den tager udgangspunkt i barnets egen forståelse og oplevelse både på et bevidst og ubevidst plan. Legen er som udgangspunkt non-direktiv, hvilket vil sige, at det er barnet der sætter scenen for legen, og min opgave er at følge barnet og være nysgerrig på, hvad han/hun forsøger at vise mig. Legeterapien er i sig selv helende, men den gør også os voksne klogere på, hvad barnet i sin hverdag har brug for.
Hvordan foregår et legeterapeutisk forløb?
Jeg indleder altid et legeterapeutisk forløb med en forældresamtale, hvor vi taler om barnets livsudvikling, jeres aktuelle bekymringer og hvad I ønsker hjælp til. Herefter er det vigtigt, at barnet i hvert fald i begyndelsen kommer en gang om ugen for at kunne skabe de bedste forudsætninger for forandring. Terapi med børn kan efter min faglige vurdering aldrig stå alene, da I som forældre naturligvis spiller en helt central rolle ift. at kunne hjælpe jeres barn, og et forløb vil derfor altid indebære sideløbende forældresamtaler, hvor I vil få rådgivning og sparring. Det er vanskeligt på forhånd at vurdere, hvor langt et forløb, der er behov for. Oftest vil jeg kunne vurdere dette efter omkring 3 sessioner.